Ustna higiena

Ustna higiena je odločilnega pomena za zdravje zob.

Kljub rednemu ščetkanju pa se vam na zobeh in v medzobnih prostorih lahko naberejo trde zobne obloge oziroma zobni kamen in madeži (od kave, cigaret, itn.). Zobni kamen nastaja, ko mehke zobne obloge zatrdijo. Te obloge vam lahko očisti ustni higienik s posebno ultrazvočno konico. Po končanem postopku vam zobe tudi spolira in zgladi vse nepravilnosti. V kolikor je potrebno vam s pomočjo peskalnika še dodatno očisti zobe.

Pri bolnikih s parodontalno boleznijo (ko začetno vnetje dlesni napreduje do te mere, da zobje postanejo majavi in lahko pričnejo izpadati) je redno odstranjevanje trdih zobnih oblog odločilnega pomena pri zdravljenju in nadaljnjem napredovanju bolezni. V zvezi s parodontalno boleznijo vam opravimo tudi meritve stopnje majavosti zob in sondiranje globin obzobnih žepkov, s čimer ugotovimo koliko je bolezen pri vas napredovala in vas po potrebi napotimo k specialistu parodontologu.

Otroci

Starši se pogosto soočajo z velikimi težavami, ko njihovega otroka začne boleti zob in je potreben obisk zobozdravnika, ko pa otrok pride v ordinacijo, ne sodeluje z zobozdravnikom in ta mu ne more pomagati in mu olajšati bolečine. Da bi svojega otroka obvarovali pred tako travmatično izkušnjo, vam toplo priporočamo, da ga pripeljete na preventivni pregled še preden se pojavijo kakršnekoli težave. Tako se bo spoznal s svojim zobozdravnikom in premagal strah, saj obiska zobozdravnika ne bo povezoval z bolečino. Priporočamo tudi, da se pred zobozdravniškim pregledom z otrokom o tem pogovorite, mu morda preko igre prikažete, kako pregled poteka in mu že od malih nog privzgajate pozitiven odnos in spoštovanje do zdravstvenih delavcev.

Otrokom tudi pričnite čistiti zobe takoj, ko jim zrastejo. Ko je dovolj velik, bo želel sam prevzeti kontrolo nad čiščenjem svojih zob. Seveda mu morate dovoliti, da sam preizkuša krtačko in zobno pasto, si poskuša umivati zobe, ko pa z igro konča, mu jih morate očistiti starši, saj otrok sam še ne zna zagotoviti ustrezne ustne higiene. Pri zagotavljanju zdrave rasti zob je pomembno tudi, da otroka čim prej odvadite od dude, da mu kasneje ne bo treba nositi ortodontskega aparata.

Kontaktirajte nas!

Veseli bomo vašega vprašanja in z veseljem vam pomagamo.

Kaj so rekli

VTISI IN MNENJA PACIENTOV